Блог про вино: 4 види келихів, які варто мати вдома
17.07.15

Ми продовжуємо розповідати про вино, і цього разу у нашому блозі багато корисної інформації про келихи. Чи впливає форма келиха на смак та аромат вина? Які келихи найкраще розкривають той чи інший сорт вина? Які основні види келихів варто мати вдома і як їх вибирати — розповів сомельє Холдингу емоцій !FEST Богдан Павлюх.

Часто можна почути запитання — чи впливає форма келиха на смак та аромат вина? Так, впливає і сьогодні ми поговоримо про те, чому і як.

“Існує така думка, що ціна вина, яке ви п'єте, має бути такою ж, як ціна келиха, з якого ви його п'єте. Справді, матеріал і форма мають значення. На жаль, найчастіше у закладах харчування використовують келихи дуже простої універсальної форми, які більше підходять для води: скло товсте, ніжка коротка. Для вина варто мати спеціальні келихи. Їх існує дуже багато видів, але є основні чотири - вони універсальні”, - пояснює Богдан Павлюх.

Кожен сорт вина — це особливий набір смаків та ароматів. Завдання келиха — допомогти нам їх правильно розкрити (при потребі — сконцентрувати легкі аромати чи розсіяти сильні) і відчути. Для деяких вин узагалі існують спеціальні келихи, з яких п'ють саме це конкретне вино.

Як форма келиха впливає на смак?

На язику є чотири зони, які допомагають нам розрізняти чотири смаки: кінчик язика — солодке, з боків — кисле, середина язика — солоне, в корені язика — гірке.

Наприклад, Cовіньйон блан — свіже біле вино з фруктовим ароматом, з нотками мінеральності (соленість). Завдяки звуженому келиху вино потрапляє спочатку на кінчик язик, ви відчуваєте приємну солодкавість, оминає зони, що відповідають за кислий смак, на центрі язика ви відчуваєте мінеральність цього вина. Гіркоти, завдяки формі келиха, ви також не відчуєте. Тож, залежно від сорту вина, келих впливає на те, який смак ми відчуваємо.

Сьогодні ми поговоримо про універсальні види келихів, з яких п'ють біле, червоне та ігристі вина.

1. ФЛЮТЕ

Класична видовжена форма келиха для шампанського чи ігристого вина. Назву запозичено від флейти (франц. flûte), оскільки келих також видовжений і тонкий. Такий келих гарно концентрує аромати ігристого вина.

У флюте вино слід наливати лише до половини, аби воно не нагріватись. І, відповідно, не втрачало смакові якості та аромат.

2. КЕЛИХ ДЛЯ БІЛОГО ВИНА

Цей келих має форму яйця — він розширюється трошки нижче від середини і далі звужується вгору. Це дає змогу концентрувати аромат. Цей же келих беремо і для рожевого вина. Класично, місткість такого келиха — 400 мл.

Хоча існує такий сорт Шардоне з Бургундії, яке витримують в дубі: його наливають у спеціальні кулясті келихи, адже йому треба більше простору, аби розкритись.

Щодо червоного вина, то келихи для нього бувають двох типів: бургундського і бордоського.

Читайте також: Як правильно дегустувати вино

3. КЕЛИХ БОРДОСЬКОГО ТИПУ

Такий келих для червоного вина (як і келих для білого) також має форму яйця, але він більший — 700 мл (для білого — 400 мл). Червоне вино потужніше, концентрованіше за біле, йому потрібно більше простору. Практично завжди такі келихи звужені вгорі, аби сконцентрувати аромат, а ще — відчути кислотність і гіркоту червоного вина.

4. КЕЛИХ БУРГУНДСЬКОГО ТИПУ

Він має кулясту форму, розширений посередині і різко звужується вгору. “З нього, наприклад, п'ють Піно Нуар, Небіолло та інші сорти вина, що потребують великої площі для розкриття, а звуження вгорі не дає аромату цього вина розсіятись”, - пояснює сомельє.

Які келихи варто мати вдома?

Оптимально мати чотири цих типи келихів вдома. Але й тут можна знайти два універсальні варіанти: келих для білого і для червоного вина (бордоський варіант). “Чому бордоський? Більшість вин п'ють саме з нього, тож вдома варто мати саме їх”, - пояснив Богдан Павлюх.

Як вибирати келихи?

“Звичайно, ідеально — кришталь. Але зараз є й хороші скляні келихи. Вони мають бути чистими, прозорими, однорідними. Ніжка келиха має бути високою, це й естетично красивіше, і робить культуру пиття вина піднесеною. Адже вино — напій, з яким ми проводимо час, смакуємо, вивчаємо”, - каже сомельє.

Оптимально наливати у келих за раз 150 мл вина (найчастіше — до місця, де розширився келих). Головна вимога — аби келих був ідеально чистим.

Читайте також: Для чого потрібні сомельє?