Блог про вино: Для чого потрібен декантер? 5 порад
25.08.15

Ми продовжуємо наші розповіді про вино. Цього разу поговоримо про декантування вина — що це і чи потрібне воно нам?

Що варто знати про декантування в домашніх умовах та які вина його потребують, розповідає сомельє Холдингу емоцій !FEST Богдан Павлюх.

Слово “декантація” має кілька визначень: це переливання рідини для відокремлення її від осаду, або ж виливання вина у декантер (спеціальний графин) — з метою змінити його смак та аромат.

Для чого потрібне переливання вина у декантер? Декантацію проводять у двох випадках:

1. Якщо ми маємо молоде вино з великим потенціалом до витримки, воно дуже потужне, має агресивні таніни (дубильні речовини, що містяться в кісточках і лозі винограду і додають вину терпкості), сильнуий аромат. Таке вино треба декантувати. До речі, таніни є лише у червоному вині.

“Якщо ми хочемо випити таке молоде вино раніше, без витримки, воно може не розкритися. Тому, за допомогою декантації, ми згладжуємо таніни, підкреслюємо та розкриваємо аромат вина. У цьому випадку декантер має бути розширений донизу. Він може бути різної форми, але обов'язково розширений. Це створює таку площу поверхні вина, яка при контакті з повітрям допоможе розкрити напій. Вино окислюється і стає м'якшим. Взагалі, навіть якщо це молоде вино не пристосоване до декантації, ми не зіпсуємо його, переливши у декантер”, - розповідає сомельє.

2. Якщо маємо вино, що багато років витримувалось, у ньому може випасти осад. Це нормальний процес: на дні пляшки в осад випадають солі, що містяться у вині.

“Аби цей осад не потрапив у келих і не зіпсував нам враження про вино, ми також проводимо декантацію. Але в цьому випадку декантер має бути дуже вузьким. Контакт вина з повітрям тут відбувається на маленькій площі, адже наша мета — лише відділити осад. Зі старим вином треба бути дуже обережним, тому варто довірити це завдання людині, що знається на вині”, - додає Богдан Павлюх.

Читайте також: Блог про вино. Як дегустувати? Правила і секрети

Декантувати вино можна і вдома. Найкраще для цього процесу підходить кришталевий декантер. Але в домашніх умовах можна взяти і звичайний скляний графин/глек для води чи соку. Головне, аби він був чистим, не мав жодного стороннього запаху, що може повпливати на аромат вина. Декантувати треба тільки добре охолоджене вино.

“У ресторані декантація — це ціла церемонія. Починаючи процес декантації, сомельє засвічує свічку. Спочатку сомельє презентує вино і куштує його сам, аби визначити, чи вино здорове. Омиває декантер вином, аби забрати усі можливі зайві аромати, і лише тоді переливає усе вино з пляшки у декантер. Через 15-20 хвилин вино окислиться і його можна буде пити. Звісно, є сорти вин, які треба тримати в декантері й дві години, але це колекційні вина, які ми п'ємо не так часто”, - каже сомельє.

Декантація однозначно змінює смак і аромат вина. Адже це процес, призначений для того, аби змінити смак вина, аби молоде вино згладити і зробити менш різким.

“Серед сомельє світу триває активна дискусія щодо вина з корковою хворобою: чи врятує його декантація. Одні кажуть, що цієї вади можна позбутися завдяки декантації, інші кажуть, що ні. Я вважаю, що однозначно сказати не можна. Якщо ця вада не сильна, декантація може допомогти. Та якщо вино вже має запах плісняви — його уже нічого не врятує, це вони пити не можна”, - каже Богдан Павлюх.

Декантування і зберігання. “Після декантації вино не зберігається. Хіба що ви декантували половину пляшки. Решту вина у пляшці ще кілька днів можна зберігати у холодильнику, закривши пляшку спеціальною вакуумною помпою, яка запобігає контакту вина з повітрям. Для ігристого вина також є спеціальний корок. Інакше вино псується”, - підсумував сомельє.

Читайте також: Блог про вино. 4 види келихів, які варто мати вдома

Використано фото Ross&Helen, thewinehouse, posudalol