Блог про вино: Як поєднувати вино та сир? Інфографіка
12.11.15

Важко уявити вино без традиційної закуски — сиру. Але далеко не завжди люди поєднували ці два смачні продукти. Є легенда, що Людовік XVI якось подорожував і зупинився у місті Варен, де йому запропонували хліб, сир Брі та червоне сухе вино. Людовіку таке частування дуже сподобалось, і відтоді це поєднання почало здобувати популярність. У цій частині винного блогу ми поговоримо про те, з яким вином поєднати улюблений сир? Ми зібрали корисні поради від сомельє про те, які сорти сиру та вина смакують разом найкраще.

“Два ці продукти: сир і вино — плоди сільського господарства, обоє проходять бродіння і дуже добре пасують одне до одного. Але далеко не усі їх поєднання залишають гарне враження. Отож, треба дотримуватися певних правил, обираючи сир до вина чи навпаки”, - пояснює сомельє Холдингу емоцій !FEST Богдан Павлюх.

Є одне універсальне, “золоте правило”: ідеально пасують одне до одного вино і сир з одного регіону. Проте сири і вина з різних регіонів також можна смачно поєднувати.

“Гідному сиру треба обрати гідного конкурента, і навпаки :) Інакше є ризик, що слабке вино чи надто ніжний сир будуть просто невідчутними на фоні сильного насиченого смаку свого партнера. Що більше витриманий сир, то більш витримане вино потрібно з ним поєднувати. Такий сир має більше жирності, ніж молодий сир, і тому витримані вина завдяки своїй терпкості впораються з ним, врівноважать смак”, - каже сомельє.

Читайте також: Блог про вино. Як дегустувати? правила і секрети

Ще один параметр, на який треба звернути увагу — інтенсивність смаку та аромату. Що інтенсивніший сир, то потужнішими в ароматі мають бути вина, аби ніщо в смаку вина не губилося, аби все було збалансованим.

“Не можна до насиченого пармезану брати легке молоде вино, адже ви просто не будете відчувати цей напій”, - пояснює Богдан Павлюх.

Сир+вино. Найвдаліші поєднання:

Сири з блакитною пліснявою, наприклад, Дорблю, Рокфор, Горгонзола, Бле де Кіс, Данаблу — ідеально поєднуються з десертними солодкими винами чи з кріпленими вінтажними портвейнами (наприклад: порто, марсала, cотерн). Це — класика! Також гарне поєднання — сухі білі вина з вираженим смаком.

Спокійні сири зі збалансованим смаком на основі коров'ячого молока (Гауда, Едам) смакують з легкими білими винами, наприклад, шардоне.

Сири на основі коров'ячого молока з білою пеніциліновою пліснявою, наприклад, Брі і Камамбер, добре поєднуються з такими сортами вина, як рислінг, совіньйон блан, гюрстромінер.

Козячі сири мають специфічний аромат, вони солонуваті. До них добре підходять вина з хорошою кислотністю. Бажано, щоб ці вина мали також фруктовий аромат.

Читайте також: Блог про вино. 4 види келихів, які варто мати вдома

“Рожеві вина бувають переважно напівсухі напівсолодкі. До них треба брати нейтральніші сири, бажано на коров'ячому молоці. Хоча у різних регіонах рожеві вина різні. Якщо, наприклад, натрапите на насичені рожеві вина Рони (регіон у Франції) — тут можна поекспериментувати і з більш витриманими сирами”, - додає сомельє.

Насичені та витримані сири, наприклад Пармезан, Грана падано і аналоги потребують міцнішого конкурента. До них варто взяти вино, яке витримували в дубі, але не перенасичене дубом.

Свіжі, вершкові сири, наприклад Рікотта, Моцарелла, Фета, найкраще смакують до легкого білого чи рожевого вина. Але добре поєднуються і з молодими червоними легкими винами.

“Ми звикли їсти сир як закуску, а переважно в усьому світі сир — це десерт. З ним подають джем, мед, фрукти, горішки. Це чудовий десерт до вина, адже обрати вино до солодощів дуже складно... Щодо поєднань сиру з вином, можна давати багато порад, але, звичайно, рішення за тим, хто обирає. І тільки експерименти ведуть до появи улюблених поєднань смаків!” - додає сомельє.

Важливо! Перед подачею сиру на стіл його треба заздалегідь вийняти з холодильника, таким чином аромат сиру розкриється краще.

Читайте також: Блог про вино. Для чого потрібен декантер? 5 порад