«Образ скульптури може з'явитися просто від погляду на якусь річ, на якусь деталь...», - Сергій Ковтун
20.02.17

23 лютого у Львові відкривають виставка-колекція авторських скульптур Сергія Ковтуна «Machinarius». Ми розпитали у автора про ці незвичні скульптури, виставки та плани на майбутнє.

Чому саме Machinarius? Звідки походить така назва?

Machinarius - це роботи з деталей різних машин з елементами антикваріату, з різних вінтажних елементів. Закінчення «аріус» передає певну «архівність» скульптур, вказує на суть цих предметів. Це, якщо у «двох словах». Історію, описану нашим майстром, можна буде почитати вже на виставці.

Як ти взагалі почав займатись скульптурами?

Колекцію збирав протягом трьох років. 9 квітня 2016 року, на свій день народження вирішив показати друзям та всім охочим в нас у Чернігові. На сьогодні ми вже мали три виставки - дві у Чернігові і одну в Києві в клубному просторі "Арт-завод Платформа". Так історія виставки і почалася.

Скільки часу потрібно на створення однієї скульптури?

Приблизно місяць. Якщо є чітке розуміння і опис ідеї замовника, то нам потрібно від одного дня до місяця, залежно від складності та наявності деталей. Загалом, все дуже індивідуально.

Як з’являються ідеї нових скульптур, що Вас надихає?

Образ скульптури може з'явитися просто від погляду на якусь річ, на якусь деталь... Якщо скульптуру роблю на замовлення, то стовідсоткового співпадіння з бажанням замовника бути не може, тому він не знає до кінця, як виглядатиме скульптура в результаті.

А як діти реагують на твої скульптури, вони ж як роботи?

До нас записують групи з шкіл на екскурсії. Діти у захваті від “Mahinarius”! Після відвідування з класом вони часто приходять з батьками, родичами і надихаються на створення своїх скульптур з пластику чи інших матеріалів.

Розкажи про відгук від відвідувача виставки, який найбільше тебе вразив?

Оригінальних та позитивних відгуків з кожної виставки було безліч. Тому ми вирішили зробити "Валізу емоцій" у доповнення до книги відгуків. Так, відгук відвідувачів стає частиною експозиції. У Львові на виставці валіза теж буде.

Які очікування від виставки у Львові?

Львів дуже гостинне місто. Дякуємо партнерам Холдингу емоцій «!FEST» за запрошення і чекаємо на теплу зустріч та нові емоції від гостей виставки.

Чим ти ще займаєшся окрім “Machinarius”?

У Чернігові ми створили новий простір - “Фабрику емоцій” - для реалізації творчих ідей. На базі простору вже є “Відкрита Багетна Майстерня” - виготовлення та розробка ексклюзивних матеріалів, арт-кав'ярня, виставковий зал-галерея, де презентуємо художників з Чернігова і України загалом. Тож, запрошуємо в гості!

Куди ще плануєш поїхати з виставкою?

На сьогодні нас уже запрошують в Білорусь, до Польщі, Німеччини. Ми ж лише почали займатися виставками, тому зараз працюємо над новими експозиціями.

Чи продаються ці скульптури? Як що ні, чи плануєш продавати їх у майбутньому?

Ми беремо замовлення на виготовлення скульптур. Зараз маємо 15 скульптур. Декілька вже у приватних колекціях. Наприклад, наш "Пивовар" - власність приватної пивоварні у Чернігові.

Дякую, і до зустрічі на виставці!