Клонування мамонтів і лабораторні експерименти з ГМО: перша лекція FESTacademy
23.03.17

Юрко Мончак, професор медичного факультету Макгільського та Монреальського університетів (Канада) розповів про найновіші експерименти та дослідження генетично модифікованих організмів на першій зустрічі в рамках проекту !FESTacademy: розмови про майбутнє.

Лекція: ГМО, химери, трансгени: страшно чи ні? відбулась 22 березня в !FESTrepublic.

Професор Мончак коротко представив тему, пояснив процес створення ГМО та розповів про найновіші експерименти, над якими працюють науковці в різних куточках світу. Не оминув увагою етичні дискусії, які виникають довкола цих процесів.  

Три історії з лекції проф. Юрка Мончака:  

Синтетичний організм.

Вчені лабораторно утворили новий живий організм. Вони створили синтетичний геном та ввели його в організм бактерії, замінивши її “природній” геном. Потім з допомогою електричного струму “оживили” новий організм. Тепер існує організм, якого досі не існувало на нашій планеті

Фантастичні фільми стають реальними викликами сьогодення.

Вчені намагаються клонувати мамонта, рештки якого знайшли замерзлим в льодовику. Парк Юрського періоду може стати пророчою кінострічкою.

Органи для трансплантації.

Вчені намагаються методом генетичних модифікацій виростити людські органи для трансплантації в організмах тварин (свинях). Світова спільнота гостро засуджує цю ініціативу, адже такий метод може спричинити побічні дії, які науковці не зможуть контролювати. До прикладу, у свиней, яких використовуватимуть для таких експериментів, людські клітини можуть спричинити утворення нейронів, а відповідно і вищого інтелекту? “А як ставитись до такої свині”, - питає Юрко Мончак.

Учасники першої лекції активно обговорювали тему. Питали в спікера про все: законодавчі обмеження експериментів, про знаки “без ГМО” на продуктах, про шкоду для здоров’я і навіть про те, чи сам Юрко Мончак вживає продукти ГМО.

Дякуємо професорові Мончакові, що завітав до !FESTacademy: розмови про майбутнє і розповів нам про ГМО. Слідкуйте за анонсами проекту і наступних подій.

Фото: Тарас Щепаняк, Богдан Ємець