Команда !FEST - «Львівські батяри» змагались на V-му міжнародному чемпіонаті бограчу
09.05.17

Першого травня у комплексі «Термальні води Косино» відбувся міжнародий чемпіонат бограчу. Змагались між собою командами Закарпаття («Kertesyek», «Сабіна», «Під дубом»), Угорщини («Орошгаза») та Львівщини («Львівські батяри»).

«Угорці, напевне, привезли у Львів бограч. Всюди він був і батяри* вирішили навчились готувати бограч для того, щоб задобрити угорську жандармерію. Тоді польський уряд наймав саме угорців до жандармерії у Львові», - каже Сергій Пожар, шеф-кухар та наставник команди «Львівські батяри» про легенду команди.

Перемогу в чемпіонаті здобула місцева команда. Але «Львівські батяри» не розчарувались. Їх тішить народне визнання та особлива відзнака “за колоритність”. Звісно, існує поширена думка, що бограчу у галицькій кухні не було взагалі, але команда Холдингу емоцій “!FEST” довели, що він таки існує, і, до речі, дуже смачний!

Оцінювали страву за подачею та смаковими якостями. Сергій Пожар каже: «Він має бути не кислий, не томатний, а, власне,  перцевого смаку. Дуже насичений, густий і мати не менше трьох видів м’яса. Люди були задоволені. Після чемпіонату журі виділило нашу команду. Вони підійшли й сказали, що такого бограчу не сподівалися й спробувати. Тим більше - зі Львова».

У складі команди Холдингу емоцій “!FEST”:

  • Сергій Пожар (наставник);
  • Юрій Панамарчук (шеф-кухар Школи Кухарів);
  • Світлана Костишин (шеф-кухар закладів «Золота роза» та «Дім легенд»);
  • Влад Білянкін (шеф-кухар «FESTrepublic.club»);
  • Андрій Скалич (м’ясник Театру пива «Правда»).

*Батяри — львівська субкультура, яка існувала з середини XIX століття до середини ХХ століття.  Їхнім гасло був вислів: «Любити Львів, любити жінок і любити жартувати».Батяри мали особливий зовнішній виглад, особливу говірку, гумористичні пісні, оповідки. Понад усе вони любили Львів та жартувати з усіх, хто сумний траплявся їм на шляху. Довкола батярів зажди панували веселощі, дотеп та музика.

Автор: Ігор Тар
Фото: Сергій Пожар