3 фейки про Львів, які можна почути від екскурсоводів
17.03.15

Ми підслухали, які фейки про Львів, місцеві пам'ятки та колишніх мешканців гіди часом видають туристам за чисту правду.

Фото: euro-capacity.com.ua

Міфів про місто, які можна почути від екскурсоводів, насправді дуже багато. Дехто розповідає про будинки розпусти чи не на кожному кроці, інші кажуть, що декори на Будинку вчених — не що інше, як фалічні символи. Ми зібрали лише частину з цих міфів.

Фейки спростовувала екскурсовод туристичної компанії Just Lviv It Іванна Гонак.

1. "Монастирські діти"

Часом від екскурсоводів можна почути моторошну історію про криницю в дворі Бернардинського монастиря, в якій топили дітей... Через дорогу від Бернардинського монастиря (що був чоловічим монастирем) на площі Митній розташований монастир кларисок (жіночий). Коли у черниць нібито народжувались діти від монахів, їх, за легендою, топили у монастирській криниці.

Насправді ж, цей міф придумала радянська пропаганда, аби дискредитувати церкву.

2. Самогубство архітектора Львівської опери

Зигмунд Горголевський (польський архітектор, автор будівлі Львівської опери) помер невдовзі після завершення будівництва театру. Як полюбляють розповідати деякі гіди, через просідання будівлі Опери і побоювання, що вона впаде в Полтву (річку, що тече під театром) — Горголевський вкоротив собі віку. За першою версією, він застрелився прямо на сходах театру, за іншою — повісився. Є ще третя версія: Горголевський сидів у кав'ярні, туди забіг батяр і почав кричати: "Оперний валиться" — і архітектор вмер на місці від інфаркту.

Насправді ж Горголевський помер через три роки після будівництва львівського театру від хвороби серця.

3. Палець Дровняка допомагає у сексуальному житті

Дехто з екскурсоводів розповідає про те, що якщо потерти палець пам'ятника українському художнику-примітивісту Никифору Дровняку (поблизу Домініканського собору), це допоможе покращити сексуальне життя чи вилікує якісь недуги. Багато людей у це вірить, про це свідчить натертий до блиску палець художника.

"Найважливіша, найсильніша емоція у туриста виникає тоді, коли гід ділиться з ним своєю любов'ю до міста, з яким знайомить. Тому вирішальним є сприйняття екскурсоводом цього міста, його ставлення до Львова, його відкритість і чесність", - каже Іванна Гонак.