Блог про вино: Ігристе чи шампанське? Як обрати вино для Нового року
29.12.15

Новий рік має бути смачним! Як обрати ігристе вино до свята, як правильно його відкривати і з чим воно смакуватиме найкраще, розповів сомельє Холдингу емоцій !FEST Богдан Павлюх.

Багато людей помилково продовжую називати ігристі вина шампанським, хоча типів цього вина є значно більше. Як їх розрізнити і в чому їх особливість? Усе залежить від способів приготування, пояснює сомельє.

Шампанське

або класичний метод виготовлення ігристого вина

Коли застосовують цей спосіб, спочатку готують вино, яке стане базою для ігристого. Його розливають в пляшки, додають туди цукровий сироп і дріжджі, пляшки закорковують. І у них відбувається так звана повторна ферментація напою. Витримка такого вина проходить на дріжджовому осаді: дріжджі з'їдають цукор, утворюється вуглекислий газ і дріжджі опадають в осад.

“В Шампані (відомий виноробний регіон Франції) таке вино називають шампанським (Champagne), в інших регіонах Франції Креман (Crémant), в Іспанії має назву Кава (Cava), в Італії — Франчакорта (Franciacorta). Таким, класичним, методом, до речі, виготовляють ігристе вино і в Україні — в Криму”, - каже Богдан Павлюх.

Другий метод

метод Шарма (Charmat) або акратофорний метод

Його назва — від слова “акротофор” (великий чан для витримки вина). Основу для вина заливають у великий чан об'ємом кілька десятків тисяч літрів. Туди також додають дріжджі та цукровий сироп, ферментація відбувається у чані.

“Ці вина трохи простіші, їх переважно не витримують на осаді. Тому вони трохи дешевші. Відомі приклади такого вина — Просеко (Prosecco), Асті (Asti). Це, напевно, напопулярніший метод виготовлення ігристих вин”, - пояснює Богдан Павлюх.

Третій метод

так звані іскристі вина

Це — штучне насичення вина газом. До вина додають цукровий сироп і наповнюють пляшки двоокисом вуглецю.

“Це дешеві та доволі поширені на нашому ринку вина. Однак, пити їх не рекомендую, бо від них болить голова”, - каже сомельє.

Четвертий метод

сільський

При застосуванні цього методу вино-базу одразу закорковують, воно ферментує у пляшці і, таким чином, насичується вуглекислим газом.

З чого пити ігристе вино? Класичне ігристе вино п'ють з “шампанки” — келиха, що має назву флюте. Він має видовжену форму, схожу на флейту (від цього і пішла його назва).

“Ігристі вина, зроблені за класичним методом, а також вінтажні шампанські варто пити з келиха, який є трошки ширший за флюте. Він дуже подібний до келиха для білого вона. Якщо такого келиха немає, то можна взяти келих для білого вина. В такому вині важливий аромат, і ширший келих якраз допомагає його розкрити”, - пояснює сомельє.

Читайте також: 4 види келихів для вина, які варто мати вдома

Як вибирати ігристе вино? При виборі ігристого вина варто звернути увагу на кількість та розмір бульбашок. Що менші бульбашки і що їх більше, то якісніше та більш витримане вино. При штучному газуванні вина бульбашки дуже великі.

“У вині, приготованому за класичним методом, бульбашки дуже дрібні і їх так багато, що вони будуть у келиху навіть через годину після наливу. А от іскристе вино спіниться і швидко розгазується, буквально через 5 хвилин”, - додає Богдан Палюх.

Як подавати вино? Воно має бути охолоджене до 6-8 градусів (залежно від типу). Охолодження допомагає уникнути виливання вина, адже у пляшці дуже великий тиск. До того ж, охолоджене ігристе вино смакуватиме значно краще, аніж тепле.

Як правильно відкривати ігристе вино? “Спочатку з пляшки треба зняти дріт (мюзле). Якщо це буде іскристе вино, воно може одразу вистрелити. На ігристому вині корок залишиться на місці, але відкривати його треба обережно. Великим пальцем підтримуємо корок. Тримаємо його на місці і крутимо пляшку. Коли відчуєте, що корок майже вийшов, нахиліть пляшку під 45 градусів, буде чутно легке шипіння. Готово!” - каже сомельє.

Як правильно пити ігристе вино? Найчастіше ігристі вино слугує як аперитив, в такому разі подають сухе вино.

“Хороші витримані ігристі вина — це гарний супровід до морепродуктів, салатів з морепродуктами, до цікавих сортів риби. До м'яса ігристе вино не пасує. Солодкі ігристі вина добре пасують як дигестив або ж як супровід до не дуже солодких десертів”, - каже сомельє.

Оберіть свій тип вина і нехай смакує!

З прийдешнім!

Читайте також: Як поєднувати вино та сир? Інфографіка