Корі МакГіннес: У Львові здійснюється моя мрія варити пиво в Європі
12.06.15

Корі МакГіннесу 26. Він залишив свою успішну мануфактурну пивоварню у США, аби варити пиво у Львові. Варить пиво з 18 років, хоча міг стати дизайнером чи криміналістом. Має спеціальну освіту і вивчав досвід мануфактурних пивоварень у Європі та США. Мріє зварити особливі сорти пива зі Львова, які впізнаватимуть у світі, а ще — створити рецепт пива виключно з українських інгредієнтів.

“Я народився і виріс у Портленді (Орегон, США). У мене ірландське прізвище, я маю ірландське, данське та польське коріння.

У 18 років почав варити пиво вдома. У США можна вживати алкоголь з 21 року, тож, виходить, мені можна було просто варити пиво, але не куштувати його :) В пивоварінні мені подобається все, хімія процесу. Тому замість криміналістики і ландшафтного дизайну в університеті почав вивчати мікробіологію, що дуже потрібно мені для роботи.

Як тільки мені виповнився 21 рік, я одразу почав працювати у пивоварні 10 Barrel Brewing в Орегоні. Згодом я навчався в спеціалізованому Siebel Institute of Technology в Чикаго, а потім неподалік Мюнхена у Німеччині. Ми також мали великий пивний тур Європою, проїхали Францію, Бельгію, Нідерланди, Великобританію.

Потім я працював у Канзасі в Tall Grass Brewing. На Середньому Заході у нас переважно п'ють щось типу Budweiser, легкого лагера, бо це недорого. А Tall Grass Brewing варила мануфактурне пиво, щось схоже на те, що робить “Правда”, і спочатку складно було привчити людей до нього.

У 23 роки я став головним пивоваром у Walking Man Brewing (Стівенсон, Вашингтон). Потім — Old Town Brewery, моя остання робота. Ми варили справді хороше пиво. Моє перше пиво, зварене вдома — бурштиновий ель. А на першій роботі першим моїм пивом був темний ель Sinister black ale.

В Орегоні у нас є відомий пивний фестиваль, на який приїжджають і пивовари з Європи. Там я потоваришував з пивоваром з Нідерландів. Я розповів йому, що моя мрія — варити пиво десь у Європі. І 1 квітня він зателефонував і розповів про “Правду”. Я подумав, що це жарт, адже тут — війна. Але він пояснив, що це далеко від лінії фронту. І я зателефонував у “Правду”, полетів подивитися на пивоварню...

Я майже нічого не знав про Україну, але знав про війну. Та перед тим як приїхати, я шукав багато інформації про цю країну, про Львів, дивився відео. Хоча, напевно, я таки знав про Україну ще зі слів пісні The Beatles “Back in the U.S.S.R” - “Ukraine girls really knock me out” (українські дівчата мене вразили красою). Але говорити українською — це поки надто важко.

Чого я точно не знав, то це про українське пиво, коли їхав сюди. Тут помітив, що воно чомусь швидко псується... Мені дуже сподобалась українська кухня. Кров'янка і вареники особливо!

Коли я приїхав вперше, думав над своїм рішенням. Я ніби потрапив у інший світ і був трохи шокований. Але наступного дня після приїзду я рано прокинувся і пішов погуляти. Вставало сонце, нікого не було на вулиці, і я просто гуляв Львовом. Це прекрасне місто, я справді закохався в нього! І потім я спробував пиво “Правда”, це дуже спростило прийняття рішення. Я зрозумів, що був би ідіотом, якби не використав цю нагоду. Тим більше, що Львів — це Східна Європа, а я вже казав, що мріяв варити пиво у Європі!

Я вперше зайшов у “Правду”, тоді грав оркестр. Я оглянув усе і подумав: “Ого, вони справді роблять це з душею, вони так за всім пильнують. Вони захоплені цим!”. У Old Town Brewery нас було двоє, а тут стільки людей, система і обладнання мені дуже сподобались. Я був вражений! А я ж не знав, чого чекати від України, коли їхав. Перше пиво, яке я скуштував, це Putin Huilo, і також був вражений. І я прийняв рішення і ось переїхав сюди!

Перше моє пиво для “Правди” я не варив. Я надіслав хлопцям рецепт, робоча назва пива “Шото”. Це легкий літній ель, свіжий і смачний. А вже у Львові я зварив пиво до Alfa Jazz Fest – з українською чорною смородиною, називатиметься “Jam”. Ми використали 200 кг чорної смородини.

Мій великий план — зварити у майбутньому пиво майже повністю з українських інгредієнтів. Напевно, за винятком дріжджів, вони будуть бельгійськими.

Я просто беру рецепт і додаю до нього трошки чогось від себе. Я люблю хміль і гіркоту у пиві. А ще — аромат хмелю. Такі пива я і збираюсь варити у Львові!

У планах «Правди» - вихід на світовий ринок. Це — велике амбітне завдання, аби у світі казали: “Україна робить хороше мануфактурне пиво. Може навіть краще за інших!”. Я хочу повезти пиво “Правда” на дуже багато фестивалів у світі, надіслати пиво відомим пивним блогерам, виграти пивні нагороди! Аби світ побачив, що тут не лише війна, що тут є життя, що тут є щасливі люди, хороше пиво!

"Правда" робить продукти з гумором. Тому, можливо, я зварю тут стаут МакГіннес. Сподіваюсь, компанія Guinness не образиться. Це ж моє прізвище! Також очікую гостьових пивоварів та друзів-пивоварів з Норвегії та США”.

Улюблене пиво «Правда»: Сила, імбирне та джазове пиво, яке ще не надійшло в продаж

Хобі: біг, кемпінги, бджолярство, ракетбол, велосипед, собаки коргі, музика і вініли

Улюблений фільм: Upstream color, Shaun of the dead

Улюблена музика: The Hold Steady, Mars Volta, Mew

Книга: «Будинок з листя» Mark Z. Danielewski

Кухня: мексиканська.

Довідка: Корі МакГіннес приєднався до команди Театру пива “Правда” у травні. До цього головним пивоваром закладу була бельгійка Елізабет Лесуар.