7 цитат про Львів, арт і шоколад від Автанділа Гургенідзе
01.05.15

1 травня у Львівській майстерні шоколаду на вул. Січових Стрільців, 5 стартувала виставка грузинського художника Автанділа Гургенідзе. У межах проекту «Арт і шоколад» до 22 травня у кав'ярні можна оглянути малюнки художника на незвичних полотнах — упакуваннях львівського шоколаду. Також сьогодні художник провів майстер-клас — намалював шоколадну картину та розповів про свої перші враження у Львові.

Одного разу, відвідавши Україну, автор полетів до Грузії з пакетиком подарунків для своїх рідних – ласощами від Львівської майстерні шоколаду. Шоколад сподобався рідним художника, а сам автор звернув увагу на цікавий логотип на паперовій валізі, в якій привіз солодощі. І він розмалював упакування своїми незвичними картинами! Всесвітньо відомі вежі Львова стали основою всієї експозиції, і тепер результати роботи художника можна побачити у Львові. Арт-куратор виставки Ніна Бурневич розповіла, що часто малюнки Автанділа нагадують наскельні розписи: “Через них ми бачимо внутрішній світ художника в такому щирому його відображенні”.

Автанділ Гургенідзе приїхав до Львова вперше, аби представити виставку. Він розповів про особливості малювання на шоколаді, схожість Львова і Тбілісі та свої плани щодо міста Лева:

  • У мене часто з'являються ідеї, що є для когось нестандартними. Для художника дуже важливі люди і організації, які розуміють його ідеї. Зі Львовом і Майстернею шоколаду в цьому мені дуже пощастило!

  • В картини я вклав свою концентровану енергію. Насправді, я ніколи не думав, що мої роботи будуть такі солодкі - в прямому значенні цього слова! Вчора я вперше спробував малювати шоколадом. На сьогоднішньому майстер-класі я створив картину, на якій зображено потяг. Це — символ того, що я сумую за сином. Він залишився у Тбілісі.

  • Львів дуже відрізняється від решти України. Місто — це не лише архітектура, люди і місця. Знаєте, мої польські друзі називають Львів польським містом, але ні. Європейський в архітектурі, більш український в людях, Львів творить своєрідний правильний і дуже цікавий мікс.

  • Я був у Донецьку. Тут все зовсім інше, і я не маю на увазі тільки будівлі чи тільки людей. Львів дуже нагадує мені Тбілісі. Там також багато старих будинків, хоч і не так багато католицьких церков. Але у цих двох міст той самий рельєф.

  • Маю таку “хворобу” - шукаю арт-об'єкти у нових містах, в які приїжджаю. У Донецьку стільки всього можна було б зробити в сенсі арту, стільки всього розмалювати. У Львові таких місць значно менше я наразі знайшов. Але це добре, бо місто має свій образ.

  • Колись я три місяці жив у Франкфурті і намалював серію франкфуртських картин. Може після кількох візитів до Львова буде й серія про Львів. Мені пропонували у Львові стандартні екскурсії, але я відмовився. Хочу сам побродити містом, глянути на свій Львів.

  • Малювати шоколадом складно. Це техніка, схожа на стару грузинську техніку малюнку парафіном. Правда, вона більш кольорова, ніж шоколадний арт. І ще важливо, що з шоколадом треба швидко працювати, аби не застиг і аби втриматись, щоб не з'їсти!

З нагоди виставки Львівська майстерня шоколаду випустила лімітовану серію шоколадних тафлів (з чорного шоколаду) і набору “Вибране” з малюнками Автанділа Гургенідзе.

Детальніше про художника та виставку читайте тут.