9 травня — не свято. 5 тез Вахтанга Кіпіані
08.05.15

8 і 9 травня світ вшановує пам'ять жертв Другої світової війни. Мільйони жертв і зруйнованих доль. Чи є нам що святкувати у ці дні? “Криївка” попросила українського журналіста, публіциста та історика, головного редактора Інтернет-видання «Історична правда» та викладача УКУ Вахтанга Кіпіані назвати правдиві факти з історії про 9 травня.

1. Кількість загиблих у Другій світовій війні більша за населення сьогоднішньої України. Просто подумайте - були 54 мільйони людей і їх не стало.

2. Це не свято. Це день пам'яті. Святкувати може той, хто переміг. Українці не перемогли у тій війні, бо українське питання врешті так і не було розв'язано. Ні Сталін, ні Гітлер не мали на меті дати одному з найбільших європейських народів свободу.

3. Війна двох тиранів за власні інтереси не має бути забута. Треба її максимально вивчати, шукати і публікувати документи і спогади очевидців. А головне — не забути про сотні тисяч "невідомих солдатів", які досі лежать непохованими у лісах і болотах.

4. Війна закінчується тоді, коли вояки різних армій знайдуть вічний спокій. І ми знатимемо їхні імена.

5. Як не дивно, один з образів війни для — це материнське щастя. Колись, дуже багато років тому, журналіст Юрій Рост знайшов на Черкащині мати, в якій було десять синів. І в 1941-му всі вони були мобілізовані в Червону Армію. І всі повернулись — пораненими, інвалідами, але живими. Дочекатись дитину з війни — це і є найбільше щастя.

“У Чикаго мене вразила таблиця на одній з українських церков. 600 її парафіян, американців українського походження пішли на фронт, щоб воювати не тільки за свою країну, але і за Україну, яку більшість з них ніколи не бачили. Треба не забувати про шляхетний чин тих хлопців і дівчат”, - додав Вахтанг Кіпіані.

Використано фото: ukrainianchi.com, polis-luga.blogspot.com, ipress.ua, vseslova.com.ua, tyzhden.ua, inter.ua