PASSE-PARTOUT: виставка одеського художника Олександра Ройтбурда у Дзизі
21.01.19

22 січня о 17:00 в галереї Дзиґи відкриють виставку «PASSE-PARTOUT» Олександра Ройтбурда, українського художника, директора Одеського художньо музею.

Це персональна виставка художника, яка об’єднує як нові твори Олександра Ройтбурда, так і створені вже давніше. Так, у виставці «Passe-partout» є картини з циклу «Осторожно, окрашено!» (укр. “Обережно, пофарбовано”) 2016-го року, живопис початку 90-их та картини, які він творив в часі Майдану. До прикладу, картину “«Зеленочеловеческое. Слишком зеленочеловеческое» (укр. “Зеленочоловічкове. Надто зеленочоловічкове”) автор створив, коли дізнався про “зелених чоловічків” в Криму.

До слова, деякі картини з виставки можна буде придбати в часі експозиції у Львові.

Про персональну виставку Олександра Ройтбурда:

«Passe-partout» — під цією назвою вигадливий конструктор метафізичних алюзій презентує свій «паперовий» цикл. Незважаючи на усталену норму класифікувати твори на паперовій основі як графіку, сам автор визначає свої роботи як «light-варіант» живопису, адже тут він, як і на полотні, працює з об’ємно-просторовими елементами та кольором. Апелюючи до постмодерного дискурсу, Олександр Ройтбурд вибудовує примхливий світ багатозначних візій — своєрідну парадигму задзеркалля. За його словами, для конструювання власного універсуму він знаходить образи в реальному житті, звільняє їх від певних якостей та пропускає через власні «фільтри». Роботи Олександра Ройтбурда — провокують глядача, збуджують його асоціативне мислення, заманюють в ментальні лабіринти та залучають до рішення хитромудрих головоломок, де у нагоді може стати відмичка — рasse-partout.

Про автора:

Олександр Ройтбурд народився у 1961 році в Одесі. Закінчив Одеський державний педагогічний інститут ім. К. Д. Ушинського (1983). Педагог з фаху — В. Гегамян. Один із лідерів «Українсь- кої нової хвилі». Член НСХУ (1992). Засновник асоціації «Нове мистецтво». Голова правління ЦСМ Сороса в Одесі (1997–1999). Директор Галереї М. Гельмана у Києві (2002). Учасник 49-ї Ве- неціанської бієнале (2001).

Твори зберігаються у Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк), Державній Третьяковській галереї, Дер- жавному Російському музеї (Санкт-Петербург), Галереї сучасного мистецтва (Любляна, Словенія), Художньому музеї Циммерлі при Рутгерському університеті (Нью-Джерсі), Одеському художньому музеї, приватних зібраннях України, США та багатьох інших країн.

Картину з серії «Прощавай, Караваджо!» у 2009 році продали на лондонському аукціоні «Філіпс де Пюрі енд Ко» («Phillips de Pury & Co») за 97 тис. доларів.