Як приготувати паску: традиції, секрети та рецепт від пекарні Братванка
27.04.21

Процес приготування великодньої паски клопіткий, але дуже цікавий. Ще здавна кожна господиня мала свій перепис, секрети і традиції приготування паски, які передавались із покоління в покоління. Але навіть якщо готувати паску за одним рецептом, кожна виходить різна і смакує по-своєму. 

Ми підготували для тебе рецепт паски, яку ти можеш або спекти самостійно, або купити в крамниці «Братванка», або замовити на сайті !FEST доставки.

Отож повернімося до традицій та секретів приготування великодньої паски. 

По-перше. Традиційно паску випікають в Чистий четвер і не їдять аж до Великодня.

По-друге. Здавна, коли господині випікали паску, в хаті завжди мало бути тепло й тихо, навіть говорили пошепки та зачиняли всі двері, щоб не було протягів і ніщо не турбувало ніжне й трохи вередливе дріжджове тісто, бо паска може «не вирости». 

По-третє. Всі продукти мають бути свіжі. А ще господині часто відбирали й давали більше жовтків, аби паска була жовта, й обов’язково дрібним ситом просіювали муку, щоб наситити її киснем, ⎯ це дасть пасці повітряності й легкості. Продукти всі готували завчасно, аби все було під рукою, бо кожен момент у процесі приготування важливий і його не можна пропустити.

Цей перепис на 5 середніх пасок, вагою по 500 г.

Що потрібно: 

  • молоко – 500 мл 
  • борошно – 1 кг 
  • масло – 200 г 
  • яйця – 6 шт
  • цукор – 300 г 
  • родзинки – 275 г 
  • цукати –100 г
  • дріжджі – 50 г
  • сіль – 10 г
  • 5 форм для випікання

Процес приготування пасок

Спершу готуємо опару. Розчиняємо дріжджі у теплому молоці, потім додаємо 500 г борошна. Накриваємо ємність рушником і ставимо в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі. 

За цей час білки відокремлюємо від жовтків. Жовтки потрібно розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в стійку піну.

В опару, яка вже підійшла, додаємо жовтки з цукром і сіль. Добре перемішуємо і додаємо розм’якшене (не розтоплене) масло, починаємо замішувати. 

Порціями акуратно додаємо білки, ретельно вимішуючи тісто. 

Потрохи додаємо решту просіяного борошна й замішуємо тісто так, аби воно перестало липнути до рук (для того, щоб тісто стало еластичним та відставало від рук, потрібно трохи часу, щоб розвинулася клейковина у борошні). Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки. Перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10−15 хвилин. Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками. Висушені родзинки посипаємо борошном і перемішуємо, щоб усі родзинки були обвалені в борошні.

У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додаємо родзинки, все добре перемішуємо і відставляємо на 10 хвилин. 

Готуємо форми. Їх треба змастити оливковою олією або вершковим маслом, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати. 

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, бо паска сильно «вийде» за її межі при випіканні. Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже в них. 

Розігріваємо духовку до 100 °C. Тісто в формах трохи змащуємо жовтками зверху (не щільним шаром) і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більше 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180 °C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45−50 хвилин). 

За час випічки дверцята духовки не відчиняти, бо паски можуть «сісти». Готові паски будуть рівномірного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (вони повинні залишитися сухими). 

Робимо глазур: білки збиваємо в тугу піну (якщо перевернути, вона не повинна текти), додаємо цукрову пудру та ще раз збиваємо. Готовою глазур’ю покриваємо готові паски, рівномірно обмащуючи весь верх, за бажанням можна додати прикраси на ваш смак. 

Смачної паски та веселих свят!