Як у Львові з’явились настоянки, та де їх скуштувати?
30.05.23
Родзинкою багатьох кнайп та ресторацій Львова є настоянки. Це знають, як і ті, хто приїжджає сюди на вихідні, так і самі львів’яни. Легкі й міцні, солодкі чи гіркі, вони є до кольору, до вибору. У цій статті розповідаємо, як настоянки з’явились у світі та на Галичині, а також рекомендуємо 5 закладів, де їх варто скуштувати. 



У світі

Ніхто не знає точної дати та місця появи настоянок, проте є дві версії. Перша каже, що настоянки почали робити в ІІІ тис. до н.е. у Стародавньому Китаї. В той час китайська медицина була однією з провідних у світі і ймовірно їх використовували у лікувальних цілях. За другою версією перші настоянки з’явились у Стародавній Греції та Римі. 

У Київській Русі

На території Київської Русі настоянки з’явилися у Х ст. завдяки людині, на ім'я Єрофій. Скориставшись старим східним рецептом, він створив новий міцний алкогольний напій. Він додав до горілки аніс, м’яту та товчені горіхи і настоював усе це біля печі протягом 12 діб. Напій назвали «горілкою Єрофея», або «горілкою без цукру», через гіркий смак. Пізніше виробництво напою поширювалось серед людей, і кожен додавав до нього щось своє. 

З часом почали робити настоянки низької міцності. Для цього ягоди пересипали цукром, заливали водою та виставляли на вікно на кілька тижнів. А як хотіли зробити їх міцнішими, то додавали горілки та лишали дозрівати ще на кілька місяців.

На Галичині

На панські столи Галичини завозилось багато європейських міцних напоїв: граппа (виноградна горілка), сікера (фінікова), балканська сливовиця, швейцарська вільгельмівка з груш, угорська черешнівка, кальвадос із яблук. Ціни на них були занадто високими для простого люду, тому широкого вжитку вони не набули, але і горілка тоді була гіршою за смаком та якістю. Тут і далася в знаки винахідливість наших господинь.

Аби покращити смак горілки, до неї почали додавати трави, мед, ягоди та інше, настоювати до 12 тижнів, а потім витримували до пів року у дубових, липових або кленових діжках. Таким чином горілчана основа очищувалась від сивушних масел і смак самих настоянок ставав набагато кращим.

Де скуштувати файних настоянок? 

Зараз настоянки не втрачають своєї популярності і є у меню багатьох львівських кнайп. Зібрали для вас 5 закладів, де можна скуштувати настоянок з різними смаками від класичних до екзотичних. 

Криївка

Як знаєш гасло, за яким пускають у Криївку, то ходи куштувати настоянки сюди. В меню знайдеш класичні варіанти власного виробництва: медовуха, хринівка, калинівка та інші, які добре йдуть лише якщо ти не москаль:) 

Гасова Лямпа

Головне, що треба скуштувати в Гасовій Лямпі, — хімічний дослід. Це дегустаційний сет настоянок різних смаків, які подаються у пробірках. В одному сеті можу бути 10, 20 чи 40 пробірок. До хімічного досліду  замовляй концептуальні страви: вуглереву радість, вечерю либака чи бабині манелі. 

Галицька алхімія

Зілля до смаку і до потреби шукай у Галицькій алхімії. Тут є молодильне, розпусти, розміру, приворотне та багато інших! 

П’яна Вишня 

Настоянка, яка вже стала невід'ємною частиною старого Львова та багатьох інших міст України та світу. П’яна вишня зроблена за традиційним рецептом на ліпшому коньячному спирті з відбірних вишень. Добре надається до здибанок з колєґами! 

Grand Cafe Leopolis

Каву у Grand Cafe Leopolis рекомендуємо доповнити файними трунками. Маємо яблучний, порічковий, вишневий бурбон та навіть настояний на червоному чаї. 


 До зустрічі!