Великодня паска: 11 секретів від шеф-кондитера
06.04.15

Щороку ми шукаємо нові рецепти великодньої паски, аби вона була ще смачнішою. Але з чим би ви не випікали паску на цей Великдень — з курагою, вишнями, журавлиною, цукатами, горіхами чи шоколадними крихтами або родзинками — є кілька секретів від професіоналів, яких варто дотриматися, аби все вдалось якнайкраще.

Ми зібрали такі корисні поради від шеф-кондитера Першої міської пекарні сирників та штруделів “Львівські пляцки” Наталії Шалагінової. Вони — універсальні і стануть вам у пригоді, хоч який рецепт паски ви оберете.

1. При замішуванні тіста треба додавати просіяне борошно. Це дуже важливо: коли борошно просіюється, воно не лише очищається, але й насичується киснем. Це сприяє кращому бродінню тіста, воно краще росте.

2. Рідкі інгредієнти у тісто треба додавати розігрітими. Наприклад, масло, маргарин — розтопленими і теплими. Підростати тісто має у теплі. При замішуванні тіста варто дотриматися такої послідовності: спочатку змішати і вимісити усі інгредієнти, а вже тоді додавати розтоплене масло.

3. Звичайно, найкраще замішувати паску руками. Але це доцільно, якщо ви печете невелику кількість пасок. Від тепла рук тісто замішується краще. Що довше ви замішуєте тісто без додавання ізюму, кураги чи інших додатків, то воно якісніше.

4. Аби паска довше зберігалась свіжою і не черствіла, до тіста варто додати кілька грамів горілки чи спирту.

5. Дуже зручно випікати паску у паперовій формі. І, що важливо, з неї зручно діставати вже готову паску.

6. Якщо ви плануєте глазурувати паску, наприклад, шоколадом, то не варто перед випіканням змащувати її вершечок яйцем, а лише змочити водою. Інакше вона швидше потемніє.

7. Якщо любите солодке, найкраще глазурувати паску саме шоколадом. Аби легко приготувати глазур, розтоплюючи шоколад, змішайте його з топленим маслом чи олією. Так він довше не застигатиме і рівномірно покриє паску.

8. Температура випікання паски залежить від того, наскільки підросло тісто. Якщо тісто добре підросло, паску можна пекти при високій температурі (близько 200 градусів). Якщо ні — треба пекти довше і при меншій температурі.

9. В електродуховці паску слід випікати при температурі 180 градусів, у газовій печі — 200-220 градусів.

10. Півкілограмову паску слід пекти щонайменше годину, 200-300-грамову — півгодини. Добре випечена паска зберігатиметься довше.

11. Готову паску можна зберігати в холодильнику чи морозильній камері. Але вона має бути герметично запакована.

Перша міська пекарня сирників та штруделів «Львівські пляцки» - пл. Ринок, 13, 067 350 16 45. Ми на Facebook.