Бізнес-мами. Історія перша
07.10.15

Ми вирішили зібрати історії про те, як бути мамою і будувати кар'єру, все встигати, бути успішною і знаходити в сім'ї натхнення для саморозвитку і роботи. Перша бізнес-мама, яка поділилась з нами своїми думками — Юлія Стефанюк, керівник туристичної компанії Just Lviv It!, що входить до Холдингу емоцій !FEST.

Юля навчалась на соціолога, але після стажування у Польщі обрала продажі. Шість років працювала в цьому напрямку в будівельному бізнесі. Потім 7 років працювала у сфері страхування у Києві, але зрештою вирішила піти в туризм, який завжди дуже її цікавив. Для цього повернулась з Києва до Львова, де вже 5 років очолює туристичну компанію Just Lviv It!

Юлю, ти активно працюєш і очікуєш вже на другу дитину. Бізнес-мама — це про тебе. Наскільки це складно?

Бізнес-мама — це дуже цікаво, різноманітно, відповідально. Не скажу, що це дуже складно, але є свої особливості.

Бізнес-мама повинна все дуже чітко планувати і не розслаблятися. Ти мусиш встигати і тут, і там, адже є графік дитячий і графік робочий, це має якось накладатися. Звичайно, без сторонньої допомоги усе це було б нереально здійснити!

Але це дуже цікаво. Не знаю, це завдяки тому чи ні, але такого стану, як післяпологова депресія у мам, які працюють, не буває. Просто немає часу сумувати! Це дуже динамічне життя, на яке треба зважитися, і яке, як на мене, приносить дуже багато “плюсів”. Хоча, звичайно, кожна жінка розставляє свої пріоритети у житті.

На щастя, мені не доводилось обирати категорично — робота чи дитина. Завдяки умовам роботи мені вдається усе поєднувати гармонійно, це не створює дискомфорту. Не знаю, як це вдаватиметься і з другою дитиною, але планую все ж якось давати собі раду :)

Як ти вчилась знаходити час, коли народилась перша дитина? Як розставляла пріоритети?

Все залежить від чітко спланованого графіку, розуміння, що є няня чи бабця, які допомагають. Адже дитина якийсь час спить, якийсь час сама бавиться, і ти можеш використати цей час. Звісно, особисто для себе часу практично не залишається, але все залежить від бажання його знайти. Мене це влаштовує.

Компанія погодилась на “плаваючий” графік, я можу працювати з дому — це великий “плюс”, не всюди є змога таке робити! Йдучи у свій перший умовний декрет, я готувала роботу своїй команді, аби вони без моєї фізичної присутності могли максимально ефективно працювати. Звичайно, є проекти, які вимагають попрацювати і ввечері. Завдяки допомозі збоку мені це вдавалося.

Наскільки реально твої завдання виконувати дистанційно, тим більше, якщо ти керівник?

Я веду чотири масштабні проекти. Це туристично-івентовий напрямок, який займається туристами (туристична компанія Just Lviv It!, що входить у Холдинг емоцій !FEST) та корпоративними заходами, хостел, сувенірна крамниця “Just Old Tram” і напрямок кейтерингу.

Важливо, що у нас злагоджена команда, яка може працювати на відстані. Це — частина успіху!

Як допомагає сім'я?

Ми з чоловіком працюємо у одній компанії. Хоча раніше ми не працювали разом, та він відчував мою потребу у роботі, розумів, наскільки це для мене важливо і як робота надихає мене. До того ж, вона допомагає повністю відволіктися від пелюшок, пляшечок :) Та й моя Тереза (старша донька, 2 роки) — великий помічник, має такий характер, що я могла залишити її саму бавитися, вона не була складною дитиною, яка б потребувала 100% моєї уваги. Цілком спокійно вона сприймає чужих людей, тож, при нагоді, вона всюди зі мною буває. На усіх концертах, фестивалях, які ми організовували, Тереза практично завжди була присутня. Вона дозволяла ввечері десь з нею довше потусуватися, це дуже важливо.

Скоро у мене почнеться новий етап, адже двоє дітей — це щось інше, щось нове. Сподіваюсь, сил і натхнення вистачить. Насправді, все залежить від бажання, якщо щиро хочеш це поєднувати — це вдасться.

Зазвичай жінки розповідають, що кожна вагітність відрізняється від попередньої. Коли тобі складніше працювати, тоді, коли усе було вперше, чи зараз, коли розумієш, як планувати свій графік, маєш певний досвід?

Фізично зараз важче, адже більше навантажень. Коли це перша вагітність, ти себе певною мірою жалієш, після роботи можеш прийти, лягти і почитати книжку. Коли уже є одна дитина, до того ж різниця тільки два роки, є багато додаткових завдань вдома. Тож зараз важче. Але часто саме дитина мене надихає, піднімає настрій. Тому все можна вирішити. Якщо ти щиро мрієш про велику сім'ю, то все має вдаватися! А може я просто оптиміст і розумію, що якщо шукати у ситуації проблеми, то вони й будуть спиняти тебе на кожному кроці, а якщо шукати можливості для вирішення, то вони точно знайдуться.

Як знаходиш час для відпочинку з сім'єю? Тут усе також залежить тільки від бажання?

Я переконалася, що планування дуже допомагає. Є люди, яким подобається бути спонтанним. Але це не завжди добре, якщо маєш конкретні цілі на роботі, вдома... Наразі я встигаю, аби Тереза відвідувала ще й навчання для малюків. Напевно, досвід з координації роботи переноситься в мене і на близьких. Няня і моя мама, яка нам допомагає, знають свої чіткі графіки, таким чином нам вдається знайти вільний час. Можна кілька годин подивитися телевізор, а можна, як у моєму випадку, взяти дитину на прогулянку з туристами, коли і малюку буде цікаво. Тереза розуміє, що старші люди — це цікаво, з ними можна спілкуватися. Коли довкола багато людей — це для неї дуже природно, музика — це також дуже природно. Коли їй був лише місяць, ми вже у візочку їздили на ділові зустрічі.

З твоїх слів все виглядає доволі просто :) Але ж є жінки, які стоять перед вибором — робота чи діти...

Діти приходять тоді, коли їм треба. Мені так здається. Коли народилась Тереза, мені було 35 років, це достатньо пізній час. Та, мабуть, я не була до цього готова раніше. До того часу я не розуміла, як це — піти у декрет і не працювати. Потім я зламала ногу і була змушена працювати півроку з дому, зрозуміла, що це реально. Згодом з'явилась Тереза.

Вважаю, що в жодному разі робота не може бути стримуючим фактором, аби заводити дитину чи, навпаки, робити якісь радикальні речі, наприклад, аборти...

Дуже цінним є розуміння того, що ти маєш підтримку вдома і на роботі. Фізично це дійсно складно, але від цього ти отримуєш дуже багато! Пріоритет і бажання — це ключові речі.

Я так розумію, тривала декретна відпустка — це не про тебе :)

Як керівник, я маю бути на контролі звітів, зарплат, бути в курсі усіх процесів. А от фізично працювати з офісу зможу напевно через півроку. До речі, я пропагую грудне вигодовування, це трохи додає труднощів, але я рекомендую його усім мамам!

Ти дивувала себе, робила щось, чого не очікувала від себе до вагітності чи до появи Терези?

Так, діти приносять натхнення. Коли народжується дитина, ти починаєш значно більше цінувати свій час. Ти оптимізуєш процеси на роботі, і це корисно для роботи також, ти розставляєш пріоритети чіткіше, ніж досі, ти відсіюєш непотрібні речі, які не приносять результатів.

Водночас, спілкуючись з дитиною, я знаходжу багато нових ідей. Недавно була на семінарі в Польщі, там хлопець розповідав, як дитина надихнула його на створення еко-готелю. Він хотів зробити дитині будиночок у дереві, а тепер він має готельні номери, які розташовані в деревах! Ключове у цьому, що саме діти спонукали його на таку бізнес-ідею!

Після появи Терези я справді більше почала думати про дитячі екскурсії, дивитися, чи зручно зупинятися у нашому хостелі Just Lviv Іt! туристам з дітьми. Взагалі на багато речей почала дивитися під іншим кутом. А деякі методи виховання дітей цікаво переносити на свій колектив — часом багато речей працює й тут :)

Читайте також: 7 думок Юлії Стефанюк про кризовий креатив і оптимізм у бізнесі