Благодійність у “Копальні”. 10 цитат Ольги Герасим'юк про рівність і не тільки
01.03.16

У «Львівській копальні кави» стартував проект відомої української поетеси та головного редактора “Видавництва Старого Лева” Мар'яни Савки «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину». Перша розмова з відомою журналісткою Ольгою Герасим'юк була присвячена рівності. Пропонуємо 10 важливих цитат з цієї розмови.

1. “Якщо ми хочемо рівності, то маємо почати забувати слово “заборона”.

2. Щастя і рівність дуже пов'язані. Без рівності щастя не існує!

3. Насправді, у своєму житті ми не є рівні — у своєму виробі, релігії, в уявленнях про те, хто такі чоловік і жінка... Ми маємо право на нерівність і хочемо, аби це право поважали.

4. Кожен має право захистити і довести свою невинуватість. Але не рятувати тих, хто нам подобається і карати тих, хто ні.

5. Людина — складна і слабка істота. Подвійні стандарти — річ, яка існує в усьому світі. Це належить до системи негативних цінностей, які є скрізь. Подвійна мораль — це річ, з якою ми попрощались офіційно, але вона все одно з нами. Ми ще не позбулись її, як і радянського минулого.

6. Я народилась на Полтавщині, де жив Гоголь, де кожна жінка знає щось особливе. Весь мій край був у золотих банях церков, віруючий і вільний козацький край. Люди там знали, що таке своя хата, родина. В козацькому краї жінка була головна, а козаки це цінували... Але до нас вжили багато сили, аби для нас більше не було слова “цінності», аби все це було знівельовано. Не зважаючи на це, зерна залишилися, і вони знову проростають нині!

7. Ми (Україна) в останній час пройшли певні буремні події. Та насправді ми не виходимо з них, України завжди так живе — у буремних подіях.

8. Ніщо на світі нас так не хвилює, як щастя. Але ніхто з нас точно не знає, що таке щастя. Все життя ми його шукаємо, на нього полюємо, можливо, й не розуміючи, що мить прагнення — це і є та мить щастя.

9. Сьогодні ми воюємо з нашим сусідом. Перед нами важкий час. Не можу вимовити слово “примирення”. Ми ще не закінчили війну. Як нам далі існувати, розмовляти?

10. Час визначає, що було головним!”

Нагадаємо, проект Мар’яни Савки: цикл з 12-ти публічних інтерв’ю «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину» має кілька важливих цілей. Одна з них — спробувати описати цінності, актуальні зараз для України. За результатами публічних інтерв'ю. Буде видана книга есеїв учасниць проекту (Ольга Герасим’юк, Зоя Казанжи, Лариса Денисенко, Ірина Подоляк, Юлія Міщенко та інші відомі українки). А, крім того, проект має важливу благодійну складову. Під час зустрічей проходить збір коштів для ремонту і облаштування дитячої кімнати освіти і відпочинку у львівському Охматдиті.