2 прості рецепти Великодньої паски
13.04.17

Сьогодні - Чистий Четвер. На Галичині саме в цей день починають випікати великодні паски. Пропонуємо Вам 2 прості рецепти паски від Оксани Волошиної, керівника мережі пекарень “Братванка”.

Традиційна українська паска

Багатою вважають паску, в яку додають багато жовтків. Вона замішується на опарі з молока або вершків і вимішується дуже довго. Як правило, в традиційну паску додають родзинки та прикрашають білою білковою помазкою.

Опара:

  • Вершки - 100 мл;
  • Молоко - 100 мл;
  • Дріжджі - 40 г;
  • Борошно - 500 г.

Інгредієнти:

  • 510 г борошна;
  • 100 г вершків;
  • 100 г молока;
  • 170 г масла;
  • 13 жовтків;
  • 200 г цукру;
  • 160 г ізюму;
  • цедра лимона до смаку.

Приготування:

Спершу готуємо опару з вершків, молока, дріждів та муки. Залишаємо постояти на 3-4 години, щоб вона “підійшла”. Потім збиваємо жовтки з цукром, маслом (не розтопленим, а м’яким) та вершками до однорідної маси. Цю суміш додаємо до тіста з опари та борошна. Загалом тісто потрібно вимішувати близько години часу руками, або 35 хвилин в машині для вимішування тіста. Вкінці тісто розкладаємо у форми та випікаємо.

Сирна паска

Ще є один цікавий різновид паски, це - “Сирна паска”. Її готують із домашнього сиру. Фактично це пасхальний десерт. Така паска вважається дієтичним продуктом, бо не містить яєць. Вона не випікається. Тут лише змішуються основні інгредієнти. А це - домашній сир, масло, горіхи, цукати, родзинки та цукор.

Інгредієнти:

  • 500 г домашнього сиру, перетертого через сито
  • 150 г цукру
  • 125 мл склянки сметани
  • 100 г вершкового масла
  • 120 г родзинок
  • 80-100 г цукатів та сухофруктів

Приготування:

Домашній сир - перетирається через металеве сито до однорідної маси (щоб не було крупинок). Потім додається сметана, масло, цукор та інші інгредієнти (можна збільшити чи зменшити кількості родзинок, цукатів та сухофруктів відповідно до смаку).

Сирну паску ставлять в форму і в холодильник на 12 годин.

Смачної паски та веселих свят!