5 страв, які народились на Галичині
03.05.18

Ми зібрали 5 галицьких жидівських страв, які народились на наших теренах. 5 страв, рецепти яких виникли через змішання культурних традицій різних народів, зокрема українців та жидів. Це унікальний феномен Галицької кухні. Вона була відкрита на культурні традиції всіх мешканців багатонаціональної Галичини. Усі страви можна скуштувати в оновленій Галицькій жидівській кнайпі “Під Золотою Розою”.

Оселедець

Все просто: оселедець з цибулькою - страва, яку євреї запозичили з Прусії і принесли з собою в Галичину. І так насправді важко уявити святковий стіл без оселедцю.

Цвіклі з хроном

Справжній галичанин на свята обов’язково їсть цвіклі з хроном. Але мало хто знає, що насправді цю страву придумали євреї. В Європі і, відповідно, на Галичині до м’яса подавали соус з хрону та сметани. А за кашрутом (спеціальні настанови щодо споживання та приготування їжі в євреїв) жидам не можна споживати одночасно м’ясне та молочне, в тому числі і сметану, тому вони замінили компонент соусу - цвіклями, тобто буряком.

Фарширований короп (гефільте фіш)

Це традиційна страва єврейської кухні. Її готують до свят, але також і на щодень. Галичини взяли і собі традицію готувати “надівану рибу”, тобто фаршировану.

Наш бренд-кухар, знаний галицький кулінар Сергій Пожар удосконалив цю страву, за мотивами історичних рецептів Галичини.

У Галицькій Жидівській кнайпі “Під Золотою Розою” короп фарширують меленим м’ясом риби, а соус з вишень, родзинок та пряних спецій загущують пряником, як в кулінарній книзі королівського куховара 1682 року.

Хумус

Це соус, або ж закуска, яку на сході вживають з лавашем чи мацою.

Традиційна страва кухні Близького Сходу. Готують з нуту, але на наших теренах окрім традиційних складників - оливкової олії, часнику, соку лимону, паприки, сезамової пасти, додають правдиво галицьких, наприклад, цвіклі. Сьогодні хумус роблять навіть з гарбузом, шпинатом чи кінзою.

Цимес

Це жидівський десерт, ласощі. Це, по-суті, овечеве рагу. Місцевість “диктувала” свої складники. Так з’явився галицький цимес. Тут основні компоненти: морква, картопля, квасоля.

Саме слово галичани також люблять використовувати як поняття чогось особливого, унікального, квінтенсенцію смаку.