Стаємо ще доступнішими: тепер меню шрифтом Брайля в Пстругу!
14.12.18

Друзі, ми вже дуже давно говорили про це, і ще півроку тому прийняли рішення: запускаємо в нас меню шрифтом Брайля. З того часу ми ретельно готували саме меню і наш персонал. Тепер це сталось - у нас є меню для незрячих в кнайпі “Пструг, хліб та вино”.

“Меню брайлем - то, насамперед, бажання зробити так, аби людям з вадами зору в нашому суспільстві було хоч трохи комфортніше”, - каже Тарас Маселко, керівник відділу PR та комунікацій Холдингу емоцій «!FEST». Друк самого меню - то купа роботи. Ми організували тренінги для персоналу і з інших наших кнайп, не тільки Пструга. Після першого навчання для себе зрозумів, що є питання, які поза нашою увагою, а це чиєсь щоденне життя. Скажімо, не знав, що позначки для незрячих на гривневих купюрах працюють лише перших рік-два в обігу, потім - практично не відчитуються. Коли ми говоримо про інклюзію, то частіше про людей на візках. Але незрячі люди теж потребують нашої уваги, наголошую, не співчуття, не подачок, а просто відповідних сервісів”.

Усього того не відбулось би без допомоги Ресурсного центру Львівської політехніки та зокрема Оксани Потимко, яка є керівницею Центру.

“Лише зараз, останні років 10, відколи почали розвивати інклюзивну освіту, незрячі люди починають звикати до відкритості, але здебільшого, це діти і молодь. Тому не можу сказати, що після того, як з’явилось меню в ресторані - прийдуть натовпи людей. Це станеться тоді, коли незрячі люди усвідомлять, що вони можуть ходити в ресторан (бо ми живемо в іншому середовищі), тому, що по ціні він для них доступний, тому, що в цьому ресторані вони справляться, бо є меню і офіціанти, які знають як підійти та прийняти замовлення”. - прогнозує Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки.

Поки ми разом з Ресурсним центром готували до друку меню, наш персонал навчався професійно обслуговувати та приймати замовлення в незрячих гостей. Працівники не просто слухали лекції в Ресурсному центрі Львівської політехніки, - на занятті вони спробували відчути, як це - наосліп читати, дивитись мультики та замовляти страви і напої.

“На навчанні нам всім зав’язали очі і роздали аркуш з абетки Брайля з зображенням та літерою. У мене, наприклад, була буква “Т” і малюнок троянди. Я здогадалась, але не зразу. Після навчання я вже знаю, як обслуговувати людей з вадами зору і це дуже класно, насправді”, -  поділилась враженнями після навчання Ірина Степаненко, наставник з кнайпи “Пструг, хліб та вино”.

Меню має 37 сторінок. Наразі надрукували одне, але як будуть запити - додрукуємо і для інших наших закладів! Ми певні, що це перший крок, який принесе якісні зміни в життя людей з вадами зору. Тож, тепер меню шрифтом Брайля у Львові є в нас, в Пстругу, і ще в МакДональдсі. Надіємось інші ресторатори переймуть цю ініціативу.