"Лікар від Бога"
09.04.14

Нещодавно Львів приймав у себе в гостях кваліфікованого медика  з Швейцарії Надію Хан. Історія з п.Надією розпочалось рівно рік тому. У квітні минулого року вона врятувала життя Калавая Романа, дворічного хлопчика із с.Чишки Мостиського р-ну, Львівської обл. Роману наприкінці 2012 року після перенесених двох інсультів, було встановлено діагноз - хвороба Моямоя. Жодна клініка в Україні немає досвіду лікування цієї рідкісної і важкої патології. Доктор Хан допомогла організувати в короткі терміни проведення всіх необхідних обстежень на базі Дитячої клінічної лікарні м.Цюріха та провела складне двоетапне оперативне втручання для відновлення нормального кровопостачання головного мозку дитини. Все це доктор Хан зробила, відмовившись від власного гонорару. Це, на жаль, не часті випадки в сучасній медицині, тому ми вирішили про це розповісти. 

Минув рік, і на запрошення від українських медиків, керівник єдиного в Європі центру "Хвороби Моямоя" приїхала до Львова для обміну досвідом та 
підвищення рівня обізнаності про ангіопатію Моямоя.
В рамках її візиту відбулася конференція та круглий стіл за участю неврологів та нейрохірургів Західного регіону України, присвячений складним клінічним випадкам. В конференції взяли участь маленький Ромчик та його батьки. 
Сім'я Ромчика та професор Хан вечеряли у "Найдорожчій ресторації Галичини". Там нам і вдалось познайомитись та поспілкуватись з такою світлою людиною, як Надія Хан. Холдинг емоцій "!FEST" спільно з туристично-івентовою агенцією Just Lviv It! показали професору Львів, провівши екскурсійний тур центральною частиною міста.

"Я і не помітила, як минуло дві години, ще б слухала і слухала... Видно, що Ви, львів'яни дуже любите своє місто і є гордими за нього. Помітно, як ви пишаєтесь тим, що Ви - українці". - розповіла доктор Хан і, посміхнувшись додала: "І в цьому Ви зовсім нескромні, мабуть, це і є патріотизм!"
Пані Надія пообіцяла приїхати ще раз, бо не встигла побачити все, про що так багато чула і так хотіла побачити на власні очі у Львові. 

...Добра, світла, чуйна, завжди посміхнена, лікар від Бога - такою знають її батьки Ромчика. Вона вселила в них віру і подарувала шанс на повноцінне життя їхньому синочкові.