!FEST-університет: 13 правил мандрівника від Ромка Колобка
29.04.15

Сьогодні, 29 квітня, менеджер сувенірного напрямку Холдингу емоцій !FEST Ромко Дзедзик (Колобок) провів чергову лекцію !FEST-університету. Він говорив про подорожі Україною та світом, про свій досвід ПЛАСТових мандрівок та найяскравіші враження з різних куточків планети. Ромко вже побував у 26 країнах світу, імає на цей світ ще багато планів!

Фото Холдингу емоцій !FEST

Ми зібрали найважливіші правила мандрівника з його лекції:

1. Готуючись до лекції, я прочитав таку цитату Роберта Льюїса Стівенсона: “Я подорожую не для того, щоб приїхати кудись, а щоб їхати. Головне - це рух”. Про це нам багато говорили і в ПЛАСТі. Рух — це розвиток!

2. В університеті я вчився на електромеханіці. Єдиною мотивацією до навчання для мене була стипендія, бо за ці гроші я міг подорожувати.

3. Перша моя мандрівка була такою: ми пройшли 25 кілометрів, і тут я почув, що тепер нам доведеться ще стільки ж повертатися назад. Уявіть дитину у 10 років, яка усвідомлює, що маж пройти за день 50 км!

4. У першій мандрівці, коли я сказав, що вже не можу йти, мені один хороший чоловік відповів: “Просто кидай перед себе ліву ногу, а потім — праву”. Тому, якщо відчуваєте, що вже не можете йти, просто кидайте ноги поперед себе: то ліву, то праву, - і ви дійдете!

5. Мені дуже пощастило, що в школі довелось багато вчити англійської мови. А ще — ПЛАСТ. Ці речі докорінно змінили моє життя!

6. Важлива порада, якщо ви вирішили подорожувати автостопом: одягайтеся кольорово. Дядька в чорному чи сірому, в кепці і з пакетом BOSS підбирати не поспішають.

7. Якщо автостопите, намагайтесь, аби вас не висаджували з транспорту десь на об'їзній дорозі. Одного разу мене так залишили біля Хмельницького, довелось витратити додаткових три години часу...

Фото Холдингу емоцій !FEST

8. Мандри по Україні в мене завжди асоціюються з горами.

9. Я знав гори — цього навчив мене ПЛАСТ. Я знаю англійську — мене її навчили в школі. І я подумав якось собі, що це таке гарне поєднання. Тому на перших курсах я написав собі маршрути і водив в гори іноземців. То була хороша робота.

10. Хочете незабутню подорож в гори? Їдьте потягом до Івано-Франківська, а там — в бік Ворохти маршруткою. І йдіть у гори!

11. У мандрах часто виникає потреба приймати спонтанні і незвичні рішення. Тому тут треба вміти “хімічити”. Я маю на увазі, по-доброму “хімічити”, викручуватися з різних ситуацій.

12. Не бійтеся адреналіну і драйву. Це — головне в рецепті добрих мандрів!

13. Непал і Азія загалом — це зовсім інший світ. В першу чергу, незвично бути найвищою людиною, бо хоч я не є високим, був вищим за місцевих. Там я побачив людей, які не мають багато, не заробляють багато, але вони весь час посміхаються. Там вони щасливі. Іноді кажуть — поїдь кудись, вийди із зони комфорту. Я зрозумів, що моя зона комфорту і є саме там! В планах — мандри в Канаду та Латинську Америку, думаю, там отримаю зовсім інший досвід, нові враження...

Фото Володимира Куйбіди

Нагадаємо, попередні лекції !FEST-університету читали PR-менеджер компанії Лілія Кузік, капелан Львівського національного лісотехнічного університету о. Богдан Кулик, директор Львівської бізнес-коли УКУ Софія Опацька та інші.

Більше фотографій тут.

!FEST-університет започатковано 2014 року, аби працівники компанії могли розвиватися і ділитися досвідом. Зустрічі відбуваються як з топ-менеджерами !FESTу, так і з друзями компанії. Раніше спікерами були: Юрко Назарук, Андрій Худо, Дмитро Герасимов, Вікторія Христенко, Юрій Заставний, Аврора Огородник, Наталя Шпот, Валерій Пекар.