«Я все люблю в своїй роботі», - Юля Волошин, яка варить пиво в «Правді»
03.10.18
Пивоваріння – ремесло непросте. А наш Театр пива “Правда” до всього ще й пивоварня, яка варить смачне пиво світового рівня. “Правдівські” пива отримують перемоги на світових пивних конкурсах! А за тим всім стоїть добра команда.

У команді є і Юля. Вона єдина дівчина, яка працює на виробництві і варить пиво. Юля Волошин - пивоварка і керівниця лабораторії Театру пива “Правда”. Ми трохи собі з нею про ту справу побалакали: про пивоваріння і пиво!

Якби тобі 5 років тому сказали, що ти будеш пивоваром, ти б повірила?

5 років тому я вже знала на що я йду. Я обрала собі специфічний факультет для навчання.

А де ти вчилась?

Факультет харчових виробництв, спеціальність “Бродіння та виноробства” в Львівській Політехніці.

Мені подобалась хімія, мені це добре вдавалось і я дуже практично підходила до свого вибору. В медичний я не пройшла на бюджет. Вчителькою бути в школі теж не хотіла. А от пити вино та пиво люди будуть завжди і тут буде де розвиватись.

В моїх батьків є друзі, які мають за кордоном великий винзавод. І після першого року навчання мене взяли туди на практику. Це була просто фантастика! Там так круто!!! Територія десь така як наш !FESTrepublic, теж все під відкритим небом. Великі такі баняки, аж до третього поверху. В одному - смачне шампанське, в іншому - добрий рислінг, пінануаре, каберне, молоді шардоне. Там студентам на практиці давали можливість брати участь в процесі: ми давали дріжджі, міряли цукри, робили експерименти, щоденні дослідження, міряли температури. Це було повне занурення в майбутню професію і це було прекрасно!

Коли ти бачиш виробництво і одразу бачиш результат, - що це хороший якісний продукт, то це надихає. Тому я всі роки класно вчилась, аж поки не дійшла до магістратури. От тоді я почала працювати в “Правді”. А тепер - не можу дописати свій магістерський диплом.

На яку тему ти пишеш диплом?

Про кислі пива. Ми на Правді “бавимося” цією темою. І взагалі, для українців це доволі нерозвідане поле і в науковому питанні теж. Тому про це цікаво писати і тому я почала про це писати. Хоча тему мені ще не затвердили і літератури, звісно, немає.

В тебе є лише практика?

Так, лише практика.

Як ти почала працювати в Правді?

Мій одногрупник сказав, що там є робота на барі. Ну, думаю, буду працювати десь там біля пивоварні. Це ж прикольно.

Я класно знаю англійську, познайомилась з Корі МакГіннесом (колись головний пивовар Театру пива “Правда”) і хлопцями з пивоварні, багато ставила їм професійних запитань. І раз приходить до мене Корі і каже: “мені треба людину, яка б могла займатись нашою лабораторією. Я хочу робити різні дослідження, а от хлопці до цього абсолютно не надаються. Їм бракує концентрації уваги і взагалі. Тому я б хотів, аби ти почала працювати на пивоварні”. Звісно, сказала я. З руками та ногами!

А скільки ти пропрацювала на барі?

3 місяці.

Швидко ти потрапила на пивоварню. А що таке лабораторія? Що там відбувається?

На кожному харчовому виробництві є лабораторія, в якій роблять контроль якості продукції. Моя робота спершу полягала в тому, що я робила щоденні елементарні досліди по тому, що відбувається з пивом.

Наприклад, в пиві є початкова кількість цукру, потім вона зменшується поки дріжджі бродять. Вони, простіше кажучи, “їдять” цукор і його стає менше, менше і менше. Коли ця кількість цукру перестає змінюватись, то це означає, що дріжджі - “здохли” ну або перестали працювати. Це те, що робить кожен працівник нашої пивоварні, принаймні, вміє це робити. Просто аби знати, що відбувається з пивом. Оце були найперші мої завдання.

Потім ми почали робити експерименти з дріжджами. І попри це все я навчилась робити все на пивоварні, крім молоти солод. Мені це все дається важче, ніж їм. Але я вже все вмію.

Як ти почала варити пиво?

Коли Корі МакГіннес вирішив, що його життєва дорога і життєва дорога “Правди” розійшлись. У нас забракло пивоварів. Був лише Діма і Корі, які в основному варили пиво.

Нашвидкоруч Корі почав вчити варити пиво Ігоря, і ще мене, Назара, і інших хлопців, які працювали довше на пивоварні. Це був такий собі інтенсив. Але в нас в кожного є свої окремі завдання, своя робота.

Я маю кілька обов’язкових варок в тиждень. Поза тим працюю в лабораторії, планую варки.

Скільки часу ти вже вариш пива?

Десь півроку.

І скільки пива вже зварила?

40 варок, десь так.

Скільки то пива?

80 тис. літрів пива. Це небагато.

Може, ти працюєш над своїм власним рецептом пива?

І так, і ні.

Фактично моє пиво, яке я виплекала “від і до” - “Джем 4”. Там ми використали технологію змішаного бродіння молочно-кислих бактерій та дріжджів. А більше ніхто не хотів з цим бабратись. Тобто я його варила, я пастеризувала гранатовий сік, я його додавала. Я слідкувала за тим, що з ним відбувається. Це то пиво, про яке можу сказати, що воно “моє”.

У нас на пивоварні всі мають “свої” пива. Наприклад, мій колега Назар найбільше мав справу із “Замковою Горою” - це наше пиво з бузиною. Він сам пішов і назбирав бузини, потім зварив пиво. Так і живемо.

Що тобі найбільше подобається в твоїй роботі?

Я все люблю в своїй роботі. Це молода компанія, яка росте і розвивається. У нас немає рутини. Абсолютна відсутність рутини! Постійний рух. Кожен день у тебе нові і нові виклики  і пригоди. Це найприкольніше.

У тебе є якийсь стандартний початок дня, але потім він повертає в щось інше, цікаве.

Або ти, наприклад, вариш пиво і наче знаєш, як буде тривати день. Але ти працюєш на Старознесенській і тобі раптом виключають світло або воду на 13 годин.

І де ви брали воду?

Взяли нашу машину з бочкою - женемо її на Площу Ринок і там набираємо воду.

Маєш свою пивно-професійну мрію? Відкрити пивоварню чи створити свій унікальний рецепт пива?

Всі хочуть відкрити свою пивоварню. Завданням номер 1 для мене – тримати наш контроль якості на найвищому рівні.

Найкрутіше, що взагалі можна робити в цій лабораторії - виводити дріжджі. Тобто забезпечити самих себе дріжджами. Але для цього треба спеціальне обладнання і хорошу мікро-біологічну лабораторію.

На фестиваль Craft Beer and Vinyl Music Festival зварила пиво?

Я варила “Осінню Ніч”, і воно було на фестивалі і буде в ще в Театрі пива “Правда” на Ринку. Це копчений портер, темне пиво.