Плов від Яшара - найкращий кримський плов у Львові
27.01.15
Якщо ви хочете скуштувати найсмачніший кримський плов у Львові - шукайте напис "Vatan Qirim" (Батькіщина Крим) на львівському Ринку зброї "Під Арсеналом". Тут не лише добре нагодують, але й розкажуть про традиції приготування кримського-татарського і узбецького плову. Цікаво? Тоді до Вашої уваги перша історія про унікальний ринок їжу у Львові.

Меню: плов, палянички
Час роботи: 11:00-20:00
Місце: Ринок зброї "Під Арсеналом", вул. Підвальна, 5

Концепт
Концепт, в якому можна скуштувати найсмачніший кримський плов у Львові, на Ринку зброї "Під Арсеналом" розташований у рові музею, зліва біля входу. Кримчанин Яшар Фазилов у фартуху з гербом кримських татарів не лише готує плов, але розповідає про кримську та узбецьку кухню.
"У Львові ми з серпня. Впродовж двох місяців я ніяк не міг знайти роботу. І випадково побачив оголошення про Ринок зброї "Під Арсеналом". Мене дуже зацікавила ідея, вона дуже потужна. Я впевнений, що вона буде розвиватися у Львові", - розповідає Яшар.

Життя
"Після анексії Криму для нас було дуже важко зрозуміти, що ми живемо вже не в Україні, а в Росії. Тому вирішили всією родиною переїхати до Львова. Чому Львів? Бо ми знаємо це місто, ми не раз тут були. Моя дружина має львівське і закарпатське коріння. Нам дуже подобається це місто. Навіть складно сказати, чим конкретно притягує Львів. Він заряджає.
У мене є дві доньки, старша закінчує 11 клас. І це була одна з причин, чому ми обрали Львів. Вона повинна мати український атестат! Це її майбутнє!
За фахом я вчитель і перекладач французької мови. Все життя вивчав французьку мову - в спецшколі, на факультеті іноземних мов у Ташкенті, працював 13 років вчителем у школі, мав свою маленьку туристичну фірму, займався молодіжними проектами міжкультурного обміну..."

Плов
"Плов я раніше готував для друзів, для сім'ї. Але завдяки дружині вирішив спробувати і тепер готую плов тут, під Арсеналом. Було холодно: дощ, вітер, негода, бруд, дим, руки були, як у шахтаря. Але мені дуже подобається процес: це спілкування з людьми. І це так приємно, коли приходять постійні клієнти, ми багато розмовляємо.
Класичного рецепту плову немає. Його готують у дуже багатьох країнах Азії. Я народився в Узбекистані, і ще у 8 класі пробував сам робити плов. Мій улюблений рецепт - ферганський (Фергана - місто в Узбекистані). Він і взятий за основу у моєму рецепті. Але цей плов адаптований до Криму.
Я додаю у плов яловичину або телятину, а у ферганському плові - задня шинка барана. Також обов'язково додавати кумин (зира), барбарис, шафран, часник. Готується плов у чавунному казані-воку на дровах".
Найкраще до плову від Яшара смакує традиційний салат шакарап - з помідорів, цибульки, солі і чорного перцю та гарячий зелений чай. Хоча можна взяти і щось міцніше :)
"В Арсенал приходжу щодня (крім понеділка) о 9:00-10:00 і готую. Процес займає 2-2,5 години, і в 12:30-13:00 вже можна приходити до мене на обід. Працюю до 20:00, але раджу приходити саме в час обіду, тоді плов свіжий і найкраще смакує".
Далі буде...