Як правильно обсмажити каву вдома? Відео
28.01.15
У Львові виготовили унікальний керамічний тигель, який замінить професійну машину для обсмажування кави. Тигель зробили місцеві майстри на прохання Львівської копальні кави для правильного обсмажування кави в домашніх умовах.
За один раз в тигелі можна обсмажити невелику кількість кави - 5-6 порцій (60-70 грамів).
"Зелені кавові зерна засипаємо у сильно розігрітий тигель, тримаємо тигель над вогнем, весь час помішуючи каву. Звісно, для цього процесу треба трохи терпіння: одне обсмажування у мене займає 10-14 хвилин. Але результат того вартий, - розповідає Ігор Павлов, який обсмажує каву у Львівській копальні кави. - Під дією температури кава з зеленої стає жовтою, потім - кольору цинамону, а далі - карамелізується до коричневого кольору. На момент, коли кава підігрілась до температури 170 градусів, можна почути, як кава хрустить, збільшуючись в розмірі. Обсмажувати треба обережно, не дуже повільно, аби не пересушити, та не дуже швидко, щоб не спалити каву. Тому ми й маємо весь час її помішувати. Технологія така ж, як у ростері: кава тут обсмажується не лише від гарячої керамічної поверхні, але й гарячого повітря всередині тигеля".
Тигель можна тримати над відкритим полум'ям, але не ставити на вогонь. Свіжообсмажену у тигелі каву не варто молоти і пити у день обсмажування, треба дати їй трохи настоятись (хоча б один день).
"Це - недорога і якісна альтернатива ростеру, з якою ти впевнений, що щодня питимеш смачну свіжообсмажену каву", - каже Ігор Павлов.

Відео Андрія Томківа

Отже: 
- нагріваємо тигель і засипаємо в нього зелені зерна
- тримаємо над вогнем 10-14 хвилин, постійно помішуючи
- тигель не можна ставити на вогонь
- молоти каву наступного для після обсмажування

Придбати тигель та зелену необсмажену каву можна у Львівській копальні кави: площа Ринок, 10, +3 8 067 670 6106.